Zoeken in CatalogusPlus

Locatie voor nieuwe UB Binnenstad bekend

18 juli 2017

De nieuwe Universiteitsbibliotheek komt definitief op het Binnengasthuisterrein, in de Tweede Chirurgische Kliniek en het voormalig Zusterhuis.

Het College van Bestuur (CvB) is tot dit besluit gekomen op basis van de raadpleging van de academische gemeenschap, de analyse van een extern stedenbouwkundige, het oordeel van de toetsgroep én het positieve advies van de medezeggenschap: de Centrale Ondernemingsraad (COR) en de Centrale Studentenraad (CSR). De COR stelt daarbij ook ‘dat de gevolgde procedure voldoende heeft geleid tot transparantie van besluitvorming’, en waardeert hun betrokkenheid bij het proces.

Ontwerp UB

Het ontwerp van de nieuwe UB, van de architecten MVSA en Van Stigt, verbindt twee monumentale panden met een glazen overkapping. Het vormt zo een architectonisch bijzonder en modern academisch gebouw: een bibliotheek en ontmoetingscentrum met internationale allure. Ontmoeting, leren en interactie zullen hier centraal staan. Het vormt daarmee -naast het onderwijs- één van de twee zwaartepunten op de campus. Met onder andere 950 studieplekken, 80 werkplekken, 7 kilometer aan boeken, studie- en onderwijszalen, werkgroepruimtes en een fietsenkelder voorziet de nieuwe UB in 2021 in een belangrijke behoefte van de Faculteit der Geesteswetenschappen en draagt bij aan campusontwikkeling.

‘Het is heel mooi dat wij nu van start kunnen met de aanbesteding en daarna de bouw. Het is een prachtig ontwerp, de verschillende functies van een moderne bibliotheek worden goed gecombineerd en ik denk dat de UB echt het hart van de Binnenstadscampus gaat worden. We gaan de nieuwe campus duurzaam vormgeven’, aldus Geert ten Dam, voorzitter van het CvB. Maria Heijne, directeur Bibliotheek UvA/HvA voegt daar aan toe: ‘flexibel, klaar voor huidige en toekomstige ontwikkelingen in studeren en kennisverspreiding; een levendige en centrale plek waar studenten, onderzoekers en docenten elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. Zo hebben wij ons de nieuwe bibliotheek voorgesteld. Ik ben er van overtuigd dat wij met deze plannen de Universiteitsbibliotheek voor de toekomst bouwen.’

Vorming Binnenstadscampus

De ontwikkeling van de UB is de start van de vorming van een levendige en leefbare campus, met voldoende ruimte en voldoende studieplekken. De CSR voegt daaraan toe dat naast ruimte voor het onderwijs het ‘mogelijk moet zijn te kijken hoe er extra studieplekken gecreëerd kunnen worden op de Binnenstadscampus voor de piekbelasting rondom en tijdens tentamenweken’. Cees van der Wolf, directeur HuisvestingsOntwikkeling UvA: ‘Wij ontwikkelen de Binnenstadscampus volgens een integrale aanpak. De nieuwe UB vormt een belangrijke bijdrage voor de ontwikkeling van het universiteitskwartier, niet alleen in stenen maar zeker ook in beleving.’

De UvA zal de komende periode benutten om te kijken naar de toekomstige functies van bestaande panden op campus en samen met de Gemeente Amsterdam onderzoeken hoe de invulling kan bijdragen aan de ‘campus community’.
Ook gaat de UvA samen met de gemeente en in overleg met gebruikers en belanghebbenden, een plan ontwikkelen voor de invulling van de buitenruimte; ook de CSR onderschrijft het belang van de relatie met de omgeving. De UvA beoogt de gehele Binnenstadscampus in 2025 gereed te hebben.

Gepubliceerd door  HuisvestingsOntwikkeling