Bibliotheek

Zoeken in CatalogusPlus

UvA Readers Online

informatie voor docenten

UvA Readers Online biedt toegang tot digitale readers en syllabi voor de faculteiten Economie en Bedrijfskunde (FEB), Geesteswetenschappen (FGw), Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG), Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) en Rechtsgeleerdheid (FdR). De site is doorzoekbaar op auteurs- en docentnaam, opleiding en studiegidsnummer. Gedrukte exemplaren kunnen worden besteld in de webshop van reproleverancier Canon.

banner contact

Readers aanvragen en invoeren

Via de invoermodule kunnen docenten zelf hun readers en syllabi samenstellen en documenten of scans (PDF) uploaden. Ontbrekende teksten worden aangevuld door de Bibliotheek. Die zorgt ook voor een algehele bibliografische en auteursrechtelijke controle.

Een ingevoerde reader staat binnen vijf tot tien werkdagen op UvA Readers Online en blijft tot aan het einde van het studiejaar beschikbaar. Een gepubliceerde reader kan via de invoermodule  worden hergebruikt, ook door collega-docenten.

Toegang

UvA Readers Online en de invoermodule zijn toegankelijk vanaf elke computer, tablet of smartphone na inloggen met een UvAnetID en wachtwoord.

Om voor beide systemen herkenbaar te blijven is het nodig bij de eerste inlog op het formulier 'Request for Information Transfer' op 'Yes, share this data' te klikken en op het navolgende formulier op 'Ja, deel deze informatie.'

Wil je op Canvas naar de reader verwijzen, link dan naar de Readers Online website (https://readers.uva.nl) of direct naar de reader (de URL verschijnt zodra je de online reader opent).

Handleiding

Voor het invoeren van nieuwe readers is deze handleiding beschikbaar. Bij aanvullende vragen of problemen neem contact op met de readercoördinator op contactpersoon op locatie.

Easy Access-regeling

Per 1 januari 2017 is het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in het onderwijs vastgelegd in de Easy Access-regeling. Deze maakt onderscheid tussen korte en lange overnames. De eerste worden jaarlijks door de UvA afgekocht en hoeven niet te worden aangemeld. Voor de laatste moet vooraf toestemming worden gevraagd. Kort is: tot vijftig pagina’s met een maximum van 1/4 van het gehele boek of de tijdschriftaflevering. Het aanmelden van lange overnames gaat via de webportal van Stichting PRO, met het relatienummer en inlogcode van je faculteit. Neem hiervoor contact op met je readercoördinator of contactpersoon op locatie.
Uitzonderingen op de Easy Access-regeling zijn: rechtenvrij materiaal, publicaties met een Creative Commons-licentie en e-books of -tijdschriften waarvan de rechten geheel of gedeeltelijk zijn afgekocht. Raadpleeg hiervoor de licentielijst.

Meer info: FAQ over de Easy Access-regeling en AuteursrechtenInformatiePunt voor docenten.

Printing on demand

Van elke online reader wordt standaard een gedrukt exemplaar gemaakt door Canon dat kan worden besteld in de Canon-webshop. Wensen ten aanzien van de kaft, het inbinden en/ of (kleuren)afdrukken kunnen via de invoermodule worden ingediend. Hierbij kan ook worden aangegeven hoeveel studenten een gedrukte reader zullen gaan bestellen.

Iedere docent die een reader invoert krijgt automatisch een gratis docentexemplaar toegestuurd. Extra exemplaren kunnen worden bijbesteld in de webshop. Gedrukte readers worden door Canon binnen 5 werkdagen geleverd op het ingevoerde (werk)adres of op een van de volgende afhaallocaties:

Vragen?

Bij problemen met invoeren, downloaden of bestellen van readers neem contact op met je readercoördinator of Vraag het de Bibliotheek.

Readercoördinatoren en contactpersonen op locatie

 FDR Arnolf van Asperen

020 525 4967

 FEB Geke Zijlstra

020 5254090

 FGW Esther ten Dolle  

06-46276429

 FGW Andreja Lekic

020 525 4413

 FMG Geke Zijlstra

020 5254090

FNWI Dyoke van Assum  

020 5256356

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA

17 april 2018