Bibliotheek

Zoeken in CatalogusPlus

Digitaal Productiecentrum

Het Digitaal Productiecentrum (DPC) is een afdeling binnen de sector Digitale Diensten van de Bibliotheek UvA/HvA. Sinds de oprichting in 2000 werkt het DPC voor en met diverse wetenschappers, uitgeverijen, musea en bibliotheken aan het breder beschikbaar stellen van informatie.

Wat doet het DPC?

Het Digitaal Productiecentrum (DPC) biedt advies en ondersteuning bij het digitaal publiceren van een verscheidenheid aan soorten gegevens op het internet. Hierbij valt o.a. te denken aan wetenschappelijke publicaties, onderzoeksdatabanken en cultuurhistorisch erfgoed materiaal. Het DPC adviseert over de wijze waarop informatie het beste aangeboden kan worden en verzorgt hiervoor de technische realisatie. Alle producten en diensten van het DPC zijn gebaseerd op een professionele technische infrastructuur die in samenwerking met het Informatiseringscentrum (ICTS) van de UvA/HvA wordt onderhouden.

De verschillende producten die het DPC heeft ontwikkeld zijn globaal onder te verdelen in e-journals, repositories, digitale woordenboeken, beeld- en tekstbanken en onderzoeksdatabanken. Om u een indruk te geven is een selectie van de producten nader toegelicht.

Open Access

Uitgangspunten

Open access en internationale standaarden

Het DPC is een groot voorstander van het vrij toegankelijk maken en beschikbaar stellen van wetenschappelijke informatie aan iedereen en wil dit voor wetenschappelijke auteurs en redacties zo makkelijk mogelijk maken. Tevens streeft het DPC ernaar om deze informatie op een duurzame en effectieve manier digitaal te publiceren.

Het DPC maakt hierbij gebruik van internationale en open standaarden. Dat biedt o.a. de volgende mogelijkheden:

 • de informatie kan geharvest (binnengehaald) worden door andere wetenschappelijke instellingen;
 • de informatie wordt duurzaam opgeslagen, zodat deze ook in de toekomst  (her)gebruikt kan worden;
 • meer en betere zoekmogelijkheden (die de inhoud kwalitatief beter ontsluiten);
 • vergroting van de vindbaarheid op het internet.

Duurzaamheid

Als onderdeel van de Bibliotheek is het DPC zeer betrokken bij het duurzaam en blijvend beschikbaar stellen van wetenschappelijke informatie en van belangrijk cultuurhistorisch erfgoed. De resultaten van innovatieve projecten kunnen direct worden toegepast bij het DPC.

Samenwerking

Onder de vlag van de Bibliotheek maakt het DPC gebruik van een uitgebreid netwerk. De Bibliotheek is lid van een aantal internationale, wetenschappelijke netwerken, zoals SPARC Europe, BioMed Central en de Coalition for Networked Information (CNI). Verder werkt het DPC bij voorkeur zoveel mogelijk samen met partnerinstellingen zowel nationaal als internationaal, zodat resultaten niet alleen efficiënter gemaakt kunnen worden maar ook breder toegankelijk.

Starten met een digitale publicatie?

Neem dan contact op met Caspar Treijtel om uw plannen te bespreken.

 • dhr. ir. C. (Caspar) Treijtel

  Teamleider Digitaal Productiecentrum

  C.Treijtel@uva.nl | T: 0205252176

  Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA

18 november 2015