Zoeken in CatalogusPlus

Lenen uit de collectie van de UvA-bibliotheek

Aanvragen

Publicaties uit de collectie van de Bibliotheek vraagt u online aan via de UvA catalogus of CatalogusPlus. Uitzondering op deze regel zijn de boeken die ter inzage of kort uitleenbaar zijn in de facultaire bibliotheken. Dat betekent dat u ze ter plaatse zelf uit de kast pakt en aan de balie of met zelfbediening leent. Deze publicaties kunt u niet online aanvragen of reserveren. De uitleenbare boeken uit de open opstelling kunt u wel online aanvragen en naar een andere locatie laten versturen om daar op te halen.

Afhalen

Aangevraagd materiaal kan op verschillende locaties bezorgd worden, waar het in principe de volgende werkdag na uw aanvraag voor u klaar ligt. Bij aanvragen na 15.00 uur op vrijdag, in het weekend en tijdens feestdagen vindt levering in principe de volgende werkdag plaats.

U kunt bij het aanvragen kiezen uit de volgende locaties:

• Universiteitsbibliotheek - Singel 425
  • Bijzondere Collecties - Oude Turfmarkt 129
  • Bibliotheek Bètawetenschappen - Science Park 904
  • Bushuis - Kloveniersburgwal 48
  • Juridische Bibliotheek - Oudemanhuispoort 4
  • Library Learning Centre Roeterseilandcampus - Roetersstraat 11
  • P.C. Hoofthuis - Spuistraat 134
  • CEDLA – Roetersstraat 33
  • Medische bibliotheek - Meibergdreef 15

U ontvangt een e-mail zodra de publicaties die u hebt aangevraagd voor u klaar liggen. U kunt ze tot 7 dagen na de aanvraag ophalen op de gekozen locatie.

Reserveren

Als een boek is uitgeleend, kunt u het online reserveren. U kunt via de knop My account in de UvA CatalogusPlus of Mijn Account in de UvA-catalogus uw leenoverzicht oproepen en kijken of een gereserveerde publicatie al voor u beschikbaar is. Zodra de publicatie voor u klaar ligt, ontvangt u bericht per e-mail.

Inzien

Sommige categorieën publicaties worden niet uitgeleend:

• kranten en tijdschriften
  • boeken ouder dan 100 jaar
  • werken op studiezalen en afdelingen
  • kostbare/zeldzame werken

Werken die niet worden uitgeleend, kunt u ter inzage opvragen op één van de locaties. Materiaal dat ter inzage is dient binnen de bibliotheekruimte te worden geraadpleegd.

Werken van vóór 1900, handschriften, brieven, oude drukken en bijzondere uitgaven kunt u na aanvraag in de catalogus raadplegen bij Bijzondere Collecties.

Grote formaten (kranten e.d.) en grotere hoeveelheden jaargangen van tijdschriften kunt u alleen in de leeszaal van het Boekendepot (IWO) inzien.

Verlengen

De standaard uitleentermijn is 28 dagen. Daarna kunt u de uitleentermijn zelf verlengen via de knop My account in de UvA CatalogusPlus of Mijn Account in de UvA-catalogus, tenzij de publicatie door een andere lener is gereserveerd. Online verlengen is mogelijk tot 6 maanden na lening. Daarna kunt u alleen nog verlengen via de balie. Telefonisch verlengen is niet mogelijk.

Afwijkende uitleentermijnen zijn:

• ter inzage: 1 dag (de publicatie moet dezelfde dag voor sluitingstijd van de balie worden ingeleverd)
  • kort uitleenbaar: 7 dagen (collecties met verplichte tentamenliteratuur)

De leentermijn van boeken die u via de UvA van een andere bibliotheek geleend hebt, kan niet worden verlengd.

Aantal uitleningen

U kunt maximaal vijftig boeken tegelijk te leen hebben.

Inleveren

Materiaal dat u leent bij een UvA- of HvA-bibliotheeklocatie kunt u bij iedere UvA- of HvA-bibliotheeklocatie inleveren.

Boetes

Drie dagen voor het verstrijken van de leentermijn ontvangt u een verzoek om de leentermijn te verlengen of het geleende terug te brengen. Bij overschrijding van de vastgestelde leentermijn wordt per geleende band boete in rekening gebracht.

Vanaf de vervaldatum van de uitleentermijn sturen wij u herinneringen:

• dag 1: nog geen boete, verlengen is nog mogelijk (1e herinnering)
  • dag 7: boete € 1, verlengen is nog mogelijk (2e herinnering)
  • dag 14: boete € 4, verlengen is nog mogelijk (3e herinnering)
  • dag 28: boete € 10, verlengen is niet meer mogelijk (4e herinnering).

De boetes zijn per band en cumulatief: na 28 dagen heeft u per band dus € 15 boete. Bij een totale openstaande boete van € 15 of meer kunt u niet meer lenen of verlengen. Deze blokkade vervalt wanneer de boete is betaald.

• Dag 56: u ontvangt een factuur voor vervangingskosten met een minimumbedrag van € 75 per band. Als u het boek terugbrengt, vervallen de vervangingskosten, maar niet de boete. Als u de rekening niet betaalt, schakelen wij een incassobureau in.

Bovenstaand schema geldt voor materiaal met een uitleentermijn van 14 of 28 dagen. Bij materiaal met een uitleentermijn van 1 dag worden de herinneringen gestuurd op de 1e , 2e, 3e en 6e dag na afloop van de uitleentermijn. Bij materiaal met een uitleentermijn van 3 of 7 dagen worden de herinneringen gestuurd op de 1 e, 3 e, 7 e en 14 e dag na afloop van de uitleentermijn.  De factuur wordt in alle gevallen gestuurd 4 weken naar de 4e rappel.

In beginsel worden de berichten via e-mail verstuurd. Wanneer u geen e-mailadres heeft, ontvangt u de berichten per post. Studenten ontvangen ze op het bij de UvA bekende e-mailadres. Aan het niet ontvangen van herinneringen kunnen geen rechten worden ontleend.

Een boete vervalt niet bij het inleveren of verlengen van het boek.

Boetes kunt u betalen bij elke uitleenbalie van de bibliotheek. In UB Singel, het P.C. Hoofthuis en de HvA-Bibliotheek alleen per pin.

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA

24 maart 2017