Bibliotheek

Zoeken in CatalogusPlus

RefWorks FAQ

RefWorks

Wat is RefWorks?

Met RefWorks leg je een eigen online literatuurbestand aan. Referenties voer je handmatig in of importeer je uit catalogi, databases of Google Scholar. Vervolgens breng je met het hulpprogramma Write-N-Cite eenvoudig literatuurverwijzingen en bibliografieën in Worddocumenten aan.

Hoe maak ik een RefWorks account aan?

Zorg dat je binnen het UvA-domein bent, dus op een UvA-werkplek of thuis via VPN verbonden met het UvA-netwerk. Open de RefWorks inlogpagina, klik op Sign up for a new account en vul de gevraagde gegevens in.

Je ontvangt van RefWorks een bevestigingsmail met de login gegevens.

Waar moet ik op letten als ik een account aanmaak?

  • Zorg dat je binnen het UvA-domein bent.
  • Je bent vrij in de keuze van een gebruikersnaam en wachtwoord, maar er mogen geen speciale tekens in staan (zoals * + < / ; =).
  • Gebruik een geldig e-mailadres, het hoeft geen UvA-mailadres te zijn.

Hoe sla ik titels op in RefWorks?

Vanuit de UvA Catalogus, UvA CatalogusPlus en databases kun je titels exporteren naar RefWorks. Volg daarbij deze handleiding.

Elke referentie in RefWorks heeft een UvA-linker-knop. Veel geïmporteerde referenties bevatten ook andere manieren om naar een publicatie te linken, zoals een permalink of een Digital Object Identifier (DOI).

Hoe kan ik een publicatie uploaden naar een referentie in RefWorks?

Je kunt de volledige tekst van een publicatie uploaden naar een referentie via Edit Reference > Add Attachment. Het attachment mag tot 20 MB groot zijn. De totale opslagruimte per persoonlijk account is 100 MB. Op aanvraag is die te verhogen; neem daarvoor contact op met de Bibliotheek.

Hoe kan ik mijn referenties in RefWorks met anderen delen?

Plaats de referenties die je wilt delen in een folder. Rechtsklik in het Quick Access-menu op de folder en kies voor Sharing > Share Folder. Er wordt dan een link gemaakt naar deze folder waarmee iedereen die de link kent read-only toegang heeft. De link is ook te gebruiken als url in Blackboard.

Als meerdere personen referenties moeten kunnen toevoegen, maak dan een nieuw gezamenlijk account aan.

Welke bit-versie van Write-N-Cite moet ik installeren?

De bit-versie van Write-N-Cite die u installeert, moet overeenkomen met de bit-versie van Word. Op een 64-bits computer staat meestal een 32-bit versie van Word. Welke Word-versie op je computer staat, vind je in Word onder tabblad File > Help. Na het installeren van Write-N-Cite is het tabblad RefWorks in Word beschikbaar.

Ik krijg ten onrechte een melding dat ik Java niet heb geïnstalleerd op mijn Mac

Mac-gebruikers met OS Yosemite (10.10) ondervinden vaak problemen met het installeren van Write-N-Cite. Installeer in dat geval een aangepaste versie van Java.

Ik zie geen tabblad RefWorks in Word

  • Zorg dat Word is afgesloten voordat je Write-N-Cite installeert.
  • Write-N-Cite 4 is in Word beschikbaar in het tabblad RefWorks. Is het tabblad niet zichtbaar? Ga naar File > Options > Add-Ins > Manage Com Add-Ins > Go. Vink Write-N-Cite 4 aan en klik op OK. Start Word opnieuw op. 

Inloggen in RefWorks in Word

Log in met de UvA-groepscode en je persoonlijke inloggegevens of gebruik de speciale inlogcode die beschikbaar is in je RefWorks-account onder Tools > Write-N-Cite.

De groepscode staat in de bevestigingsmail van RefWorks met de login gegevens.

Ik heb een document met referenties in een oudere versie van Write-N-Cite

Om in een document te kunnen werken met referenties ingevoerd met Write-N-Cite III moet je het document eerst omzetten naar  Write-N-Cite 4: 

  1. Begin met een nieuw, leeg document in Word, ga naar het tabblad RefWorks en log in.
  2. Selecteer de Output Style waarin het document dat je gaat overzetten, is opgemaakt. 
  3. Open het document dat je wilt bewerken en klik op Convert.

Wacht even tot de synchronisatie gereed is, daarna kun je het document bewerken.

NB. Heb je een document zonder deze voorbereiding geopend en direct op de knop Convert gedrukt dan kan een aantal voetnoten in het document zijn omgezet naar verwijzingen in de tekst. In dat geval dubbelklik je op de desbetreffende verwijzing en vink je in het bewerkingsscherm de optie Make Footnote aan. Druk op OK en de voetnoot is hersteld. 

Hoe kan ik citaties offline in mijn tekst aanbrengen?

In Write-N-Cite 4: de referenties en favoriete output styles zijn altijd beschikbaar, ook als je niet online bent. Wil je de actuele RefWorks-gegevens offline in Word beschikbaar hebben, klik (online) op de knop Sync My Database .

In Write-N-Cite III: vink de optie Allow Working Offline aan via Tools > Create/Update Offline Database.

Hoe kan ik referenties uit RefWorks naar een andere citatiemanager exporteren?

Citatiemanagers maken gebruik van een algemeen geldende opmaak, het RIS-format. Om je geselecteerde referenties te exporteren in dit format, ga naar References > Export. Kies als Export Format: Bibliographic Software (EndNote, Reference Manager, ProCite).

Ik ga binnenkort de UvA verlaten, blijft mijn Refworks-account geldig?

Ja. Je account blijft geldig zolang de UvA een licentie op Refworks heeft.

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA

3 augustus 2016