Bibliotheek

Zoeken in CatalogusPlus

Boeken in open access

Boeken

"Als ik mijn boek open access laat publiceren, verkoop ik toch niets meer?" zeggen veel auteurs. Het tegendeel blijkt het geval. Inmiddels hebben ook veel uitgevers ontdekt dat het online publiceren de verkoop juist doet toenemen. Het internet wordt gebruikt om boeken te ontdekken, niet om ze te lezen.

Als een boek wereldwijd toegankelijk is, kan elke potentiƫle lezer het zien en zal dus een grotere groep geneigd zijn het te kopen (long tail-effect). Bovendien zijn er maar weinig lezers die een heel boek uitprinten, maar wie het interessant genoeg vindt om te lezen, zal het al snel willen kopen. Zoals uitgever Tim O'Reilly zegt: "an author's worst problem isn't piracy, it's obscurity."

Na de kreet 'publish or perish' hoor je dan ook steeds meer de kreet 'index or perish'. Het geeft aan hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn. Het is dan ook belangrijk om in een vroeg stadium met een uitgever te spreken over het toegankelijk maken van het materiaal en daar afspraken over te maken. Zolang er nog geen afspraken met de uitgever zijn gemaakt, bezit de auteur immers nog zijn gehele auteursrecht.

logo OAPEN

NWO heeft een speciaal stimuleringsfonds voor peer reviewed boeken (niet: proefschriften) bij een wetenschappelijke uitgever of in een wetenschappelijke reeks. Open access boeken kunnen worden opgenomen op het OAPEN platform en zijn daardoor eenvoudig te vinden via Google Books.

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA

11 mei 2017