Bibliotheek

Zoeken in CatalogusPlus

Mendeley

Mendeley is een programma waarmee je bestanden, zoals pdf-bestanden van artikelen, rapporten e.d. en ook Wordbestanden, kunt opslaan en van aantekeningen voorzien. Literatuurverwijzingen naar artikelen zijn te gebruiken in Word. Ook kun je met Mendeley samenwerken in groepen, privé of openbaar, en documenten met elkaar delen. Mendeley bestaat uit twee onderdelen: Mendeley Web en Mendeley Desktop. Via beide versies kun je literatuurverwijzingen invoeren. Het toevoegen en annoteren van bestanden kan alleen via Mendeley Desktop.

Mendeley

Met Mendeley aan de slag

  1. Open een account in Mendeley Web. Gebruik je UvA-e-mail adres. 

  2. Download Mendeley Desktop. Als medewerker van de UvA kun je het programma op de werkplek installeren via het Startmenu: All Programs > Software Maintenance > Application Catalog. Thuis installeer je Mendeley via de downloadknop op de website van Mendeley. Op de UvA-studentenpc's is het al beschikbaar.

  3. Zet de Web importer in je browser. Daarmee importeer je literatuurverwijzingen vanuit een groot aantal websites en databases eenvoudig in Mendeley.

  4. Installeer via Tools in Mendeley Desktop de Word plug-in. Deze is in Word zichtbaar via de tab References. Daarmee breng je in een Word document citaties en bibliografieën aan op basis van de gegevens die je in Mendeley hebt opgeslagen.

Overstappen naar de Institutional Edition

Deze versie biedt een aantal voordelen t.o.v. de gratis versie. Met de gratis versie kun je 1 Private Group hebben met maximaal 3 leden en heb je een gedeelde opslagruimte van 100 MB. Met de Institutional Edition kun je een onbeperkt aantal privé groepen creëren met in totaal maximaal 25 leden. De gedeelde opslagruimte is uitgebreid naar 20 GB.

Je kunt je account opwaarderen tot de Institutional Edition. Gebruik hiervoor je UvA-mailadres.

Meld je aan bij het account van de Universiteit van Amsterdam. Klik op ‘Join this group’.

Referenties uit RefWorks importeren in Mendeley  

Heb je een RefWorks account en wil je Mendeley uitproberen? Dat kan door referenties van je RefWorks account te importeren in Mendeley: 

  • in RefWorks: Export > selecteer Export Format: BibTex > Export > File > Save page as (Ctrl + S)
  • in Mendeley Desktop: File > Import > BibTex > Filetype: all supported formats > Open file

Mocht je willen overstappen naar Mendeley, dan kun je alle referenties per folder uit RefWorks importeren.

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA

9 juni 2017