Bibliotheek

Zoeken in CatalogusPlus

Mendeley

Mendeley is een programma waarmee je bestanden, zoals pdf-bestanden van artikelen, rapporten e.d. en ook Wordbestanden, kunt opslaan en van aantekeningen voorzien. Literatuurverwijzingen naar artikelen zijn te gebruiken in Word. Ook kun je met Mendeley samenwerken in groepen, privé of openbaar, en documenten met elkaar delen. Mendeley bestaat uit twee onderdelen: Mendeley Web en Mendeley Desktop. Via beide versies kun je literatuurverwijzingen invoeren. Het toevoegen en annoteren van bestanden kan alleen via Mendeley Desktop.

Mendeley

Met Mendeley aan de slag

  1. Gebruik een UvA-computer of maak op je eigen computer een verbinding met UvAvpn.
  2. Open een account in Mendeley Web. Gebruik je UvA-e-mail adres.
  3. Download Mendeley Desktop. Als medewerker van de UvA kun je het programma op de werkplek installeren via het Startmenu: All Programs > Software Maintenance > Application Catalog. Thuis installeer je Mendeley via de downloadknop op de website van Mendeley. Op de UvA-studentenpc's is het al beschikbaar.
  4. Zet de Web importer in je browser. Daarmee importeer je literatuurverwijzingen vanuit een groot aantal websites en databases eenvoudig in Mendeley.
  5. Installeer via Tools in Mendeley Desktop de Word plug-in. Deze is in Word zichtbaar via de tab References. Daarmee breng je in een Word document citaties en bibliografieën aan op basis van de gegevens die je in Mendeley hebt opgeslagen.

Opwaardering naar de Institutional Edition

Als je je account hebt gecreëerd op een UvA-computer of terwijl je verbonden was met UvAvpn, heb je automatisch toegang tot de Mendeley Institutional Edition. Hiermee kun je een onbeperkt aantal privé groepen met maximaal 100 leden creëren. De gedeelde opslagruimte is uitgebreid naar 100 GB.

Heb je een account gemaakt buiten de IP-range van de UvA, dan wordt deze automatisch opgewaardeerd naar de Institutional Edition zodra je internetverbinding hebt op een UvA-computer of met UvAvpn. Neem zo nodig contact op met Noor Breuning.

Referenties uit RefWorks importeren in Mendeley  

Heb je een RefWorks account en wil je Mendeley uitproberen? Dat kan door referenties van je RefWorks account te importeren in Mendeley: 

  • in RefWorks: Export > selecteer Export Format: BibTex > Export > File > Save page as (Ctrl + S)
  • in Mendeley Desktop: File > Import > BibTex > Filetype: all supported formats > Open file

Mocht je willen overstappen naar Mendeley, dan kun je alle referenties per folder uit RefWorks importeren.

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA

30 oktober 2018