Bibliotheek

Zoeken in CatalogusPlus

United Nations Depository Library

Een United Nations Depository Library bij de bibliotheek

De Verenigde Naties hebben een wereldwijd netwerk van depository libraries. De doelstelling van een depository library is het beschikbaar stellen van documenten en publicaties van de Verenigde Naties. De Juridische Bibliotheek is een United Nations Depository Library.

Onderzoek doen

Vanaf de oprichting heeft de VN een rijk aanbod aan documenten en publicaties uitgebracht. Deze worden in toenemende mate elektronisch gepubliceerd en zijn daardoor ook makkelijker te vinden en overal te gebruiken.
Het zoeken naar de documenten en publicaties die uitsluitend nog op papier bestaan vereist kennis van de VN-organisatie en bibliografische hulpmiddelen; beiden zijn bij de JB aanwezig.

Indien documenten of publicaties niet bij de JB aanwezig zijn, biedt het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties (UNRIC) ondersteuning.

Onderzoeksgidsen

Er zijn verschillende onderzoeksgidsen geschreven door de VN en universiteiten.
Naar enkele onderzoeksgidsen wordt verwezen. Wees er attent op dat in sommige onderzoeksgidsen wordt verwezen naar een lokale situatie of aanwezigheid van publicaties die mogelijk niet overeen komt met de situatie aan de UvA. Het gebruik van de UvA-catalogus en ondersteuning van de bibliotheekmedewerkers is dan ook onmisbaar.

United Nations Research Guide - onderzoeksgids van de United Nations Dag Hammarskjöld Library

United Nations research guides - onderzoeksgidsen over verschillende thema's, gemaakt door de VN-bibliotheken in New York, Geneve en Wenen

United Nations - onderzoeksgids van de Mississippi State University

United Nations (pdf) - onderzoeksgids van de American Society of International Law 

United Nations - onderzoeksgids van Duke Law School

Databanken: de belangrijkste

Onderstaande databanken zijn openbaar.

Algemeen

Website van de Verenigde Naties. Startpunt van elk onderzoek naar onderwerpen (mensenrechten, internationaal recht) en onderwerpsgidsen (VN handvest), organen van de VN (Veiligheidsraad) en veel meer.

ODS (Official Documents of the United Nations). Elektronisch archief van de officiële documenten (full text) van de Verenigde Naties vanaf 1993. Er worden steeds meer oudere (parlementaire) documenten toegevoegd bijvoorbeeld verslagen van de Veiligheidsraad vanaf 1946. Ook via UNBISnet kan naar (digitale) documenten worden gezocht.

UNBISnet (United Nations Bibliographic Information System). Catalogus van de bibliotheek van de VN in New York met publicaties en documenten van de VN en niet-VN materiaal vanaf 1979.
Let op: het gaat hier deels om full text publicaties (naar digitale documenten van bijv. Algemene Vergadering die je ook via ODS kan zoeken) maar ook om bibliografische verwijzingen (naar bijv. boeken).

Yearbook of the United Nations. Overzicht van alle activiteiten in een jaar met veel verwijzingen naar documenten en publicaties.

Niet openbaar, maar wel toegankelijk binnen de UvA:
UN iLibrary waarin een verzameling boeken, tijdschriften en series is opgenomen in digitale vorm vanaf ongeveer 2010.

Juridisch

United Nations Treaty Collection
Een verzameling databanken die alle aspecten van onderzoek naar verdragen ondersteunt: verdragsteksten, ratificaties enz.

United Nations Legal Publications
De belangrijkste bronnen voor juridisch onderzoek bij elkaar bijv. International Law Commission.

United Nations Rule of Law Document Repository
De gespecialiseerde databank sluit nauw aan bij een van de onderzoeks zwaartepunten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. De databank bevat documenten, achtergronden over het concept Rule of Law en veel meer.

Sociale media

De United Nations heeft een aantal handige apps uitgebracht waaronder:

Basic facts about the UN

Charter of the UN

United Nations Handbook 2016-2017

 

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA

8 maart 2017