Bibliotheek

Zoeken in CatalogusPlus

Europees documentatiecentrum (EDC)

Wat is een EDC?

Sinds de jaren zestig maakt de Juridische Bibliotheek deel uit van het netwerk van EDC's.

EDC’s vormen een netwerk van informatiecentra opgericht door de Europese Unie in 1963 ter bevordering van studie, onderwijs en onderzoek. EDC's bevinden zich meestal in universiteiten; zij ontvangen de informatie (o.m. officiële publicaties, documenten en boeken) van de Europese Unie en stellen deze beschikbaar aan geïnteresseerden. Anno 2016 wordt alle informatie grotendeels digitaal ter beschikking gesteld en ontvangt de JB geen papieren publicaties meer.

De Juridische Bibliotheek biedt op haar website de onderzoeksgids European Law aan als een startpunt voor studenten. Deze gids geeft een overzicht van de belangrijkste juridische databanken, boeken, tijdschriften en websites op het gebied van het EU-recht.

EU-documenten op het internet

Gebruik voor het vinden van digitale (boek)publicaties van EU-instellingen zoals de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Raad van de EU, EU-agentschappen en andere organen, de EU Bookshop. De EU Bookshop is een online boekwinkel, bibliotheek en archief van EU-publicaties vanaf 1952.

Zie voor een overzicht van digitaal beschikbare documenten (papers, notulen, agenda's) van de verschillende instellingen van de Europese Unie de pagina EUROPA.EU - Officiële documenten.

Het Cardiff EDC publiceert twee gratis digitale informatiediensten die kunnen helpen bij het vinden van informatie over de EU, Europese landen en belangrijke Europese onderwerpen:

 • European Sources Online (ESO) : een informatiedienst die het mogelijk maakt eenvoudig een groot aantal actuele informatiebronnen over Europa te vinden, waaronder EU-documentatie, informatie van internationale organisaties, nationale overheden, onderzoeksinstituten, handboeken en tijdschriften, en belangrijke nieuwsbronnen.
 • Europe on the Internet (pdf) : een digitale gids met een selectie van websites, documenten en informatie over de EU en Europa.

EU-documenten in de Juridische Bibliotheek

Boeken en tijdschriften uitgegeven door de EU zijn geïntegreerd in de collectie van de Juridische Bibliotheek en zijn met behulp van de UvA-catalogus en CatalogusPlus in de Juridische Bibliotheek terug te vinden.

In aanvulling op de digitaal beschikbare documenten op EUROPA.EU (zoals hierboven beschreven) hieronder een overzicht van oudere (niet digitale) sleuteldocumenten, aanwezig in de Juridische Bibliotheek, gegroepeerd per instelling:

Europese Commissie

 • Bulletin van de Europese Unie
  ZA 14 (1960-1980 NL) - meld u aan de balie 
  ZA 15 (1960-1980 ENG) - meld u aan de balie
 • Algemeen Verslag over de werkzaamheden van de Europese Unie 
  ZA 36 (1959-1996 NL) - meld u aan de balie
  ZA 37 (1967-1996 ENG) - meld u aan de balie
 • COM-documenten
  ZA 2 (1974-1983 (incompleet); 1984-1997 NL) - meld u aan de balie
  ZA 3 (1983-1997 ENG) - meld u aan de balie

Europees Parlement

 • Verslagen
  ZN 2 N (1958-1989 NL) - meld u aan de balie
  ZN 2 E (1973-1989 ENG) - meld u aan de balie
 • Debatten
  ZA 16 (1958-1999 NL) - meld u aan de balie
  ZA 17 (1973-1999 ENG) - meld u aan de balie

 

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA

6 december 2016