Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op deze pagina is relevante informatie verzameld voor studenten en medewerkers van de afdeling Hebreeuws. 

Als het niet lukt de informatie te vinden die je zoekt, mail dan naar j.m.schouten@uva.nl

  • Informatiebronnen

    De collecties die relevant zijn voor de discipline Hebreeuws staan grotendeels opgeslagen in de magazijnen van de Universiteitsbibliotheek en zijn op te vragen via de online catalogi.

    Een klein deel staat in open opstelling op twee locaties:

    De Bibliotheek biedt diverse databases en e-tijdschriften aan voor het zoeken naar publicaties en andere informatie over het Hebreeuws en de Joodse cultuurgeschiedenis.

  • Locatie

    De collectie Hebreeuws vind je in het P.C. Hoofthuis Bibliotheek en Library Learning Center in het Universiteitskwartier.

  • Collectie

    Bibliotheca Rosenthaliana

    Het overgrote deel van de collecties op het gebied van het Hebreeuws en de joodse cultuurgeschiedenis bij de Universiteitsbibliotheek wordt afgedekt door de Bibliotheca Rosenthaliana. De basis voor de bibliotheek werd gelegd door Leeser Rosenthal (1794–1868), die bij zijn dood een collectie naliet van zo’n 6000 banden. Deze collectie werd in 1880 door zijn erven aan de stad Amsterdam geschonken. Sindsdien heeft de Bibliotheca Rosenthaliana zich ontwikkeld van een Duitse verlichtingsbibliotheek tot een algemene bibliotheek over de joodse geschiedenis en cultuur, met werken in alle talen waarvan joden zich in de loop der eeuwen hebben bediend. De bibliotheek omvat inmiddels ongeveer 120.000 werken, waaronder ook bijzonder materiaal als oude drukken, handschriften, archieven, foto, prenten. De Bibliotheca Rosenthaliana wordt beschouwd als de grootste collectie op dit gebied op het Europese vasteland.

    De Bibliotheca Rosenthaliana bedient een groot internationaal publiek en er bestaan intensieve contacten met bibliotheken en onderzoekers in binnen- en buitenland. De bibliotheek is gevestigd in het gebouw van de Bijzondere Collecties en heeft daar een eigen leeszaal waar studenten en onderzoekers kunnen werken. Het overgrote deel van de collectie staat niet in een open opstelling en wordt bewaard in magazijnen. Voor verdere informatie over het aanvragen van de specifieke collectieonderdelen kunt u terecht bij de uitgebreide collectiebeschrijving van de Bibliotheca Rosenthaliana.

    Juda Palache Instituut

    Een tweede relevante collectie op het gebied van het Hebreeuws en de joodse cultuurgeschiedenis is de bibliotheek van de leerstoelgroep Hebreeuws van de Faculteit der Geesteswetenschappen, het Juda Palache Instituut (JPI). Deze bibliotheek bevat voornamelijk de grotere naslagwerken en boeken die veel gebruikt worden voor de studie Hebreeuws. Vooral op het gebied van de Hebreeuwse taal en literatuur is de bibliotheek goed voorzien.

    Overige collecties

    Een aantal andere collecties biedt ook nog materiaal aan dat relevant kan zijn voor de studie Hebreeuws:

  • Ondersteuning

    Voor ondersteuning bij onderzoek en onderwijs, vragen over de collectie of een aanschafverzoek, neem contact op met Jenneken Schouten.

    J.M. (Jenneken) Schouten

    Informatiespecialist Hebreeuws

  • Datamanagement

    Alle informatie over datamanagement voor Hebreeuws vind je op de website voor datamanagement voor taal- en cultuuronderzoek.

Jenneken Schouten
Informatiespecialist Hebreeuws
Ondersteuning nodig bij onderzoek en onderwijs? Vragen over de collectie of een aanschafverzoek? Neem contact met me op!
Stuur een e-mail naar j.m.schouten@uva.nl Of neem contact op met de bibliotheek