Zoeken in CatalogusPlus

Definitief interieurontwerp van de nieuwe UB

23 oktober 2018

De nieuwe UB opent begin 2021 in het Universiteitskwartier. Het Definitief Ontwerp voor het interieur is afgelopen week vastgesteld. Hoe ziet het eruit? Een gele in plaats van een rode afhaalruimte, kleurgebruik passend bij het ziekenhuisverleden, studeren tussen de boekenkasten, veel planten en vooral veel verschillende typen studieplekken voor allerlei functies.

Het definitief ontwerp (DO) is een van de laatste mijlpalen in het ontwerpproces. In de Voorlopig Ontwerp (VO) fase is veel input opgehaald van studenten en medewerkers, door onder andere de ‘Study Places Tinder’ enquête.  Deze input is door MVSA Architects vertaald in een Voorlopig Ontwerp. Het definitieve ontwerp is een verdieping van het VO. Het definitieve ontwerp wordt vervolgens uitgewerkt in een bestek, waarna het naar de aannemer kan, die het pand in het najaar van 2020 zal opleveren.

Gevarieerd aanbod aan studieruimtes

De nieuwe bibliotheek zal een plek worden voor ontmoeting en kennisoverdracht in de breedste zin des woords. Er is nog altijd plek voor ruim 7 kilometer boeken, maar voor studieplekken (meer dan 1000) is een bijzondere rol weggelegd. Studenten krijgen beschikking over een divers aanbod van studieplekken waar ze alleen of met anderen kunnen werken, in zowel open als besloten ruimtes. Er komen studiecellen, projectkamers en samenwerkzalen. Uiteraard kun je  ook nog te midden van de collectie of achter de computer werken.

Offline kamer, whiteboardkamer en bomenkamer

Een aantal studieruimtes zijn specifiek ontworpen ter ondersteuning van 21ste eeuwse competenties en uitdagingen. Zo is er een offline kamer, waarin laptops en mobiele telefoons niet welkom zijn. Studenten kunnen hier geconcentreerd en in volledige stilte werken of lezen. Er komt een whiteboardkamer die volledig te beschrijven is, en uitnodigt tot brainstormen en discussie en een bomenkamer die de positieve effecten van planten op leren en focussen benadrukt.

Diverse onderwijszalen

Voor onderwijs is ook plek in de nieuwe UB. In de historische snijzaal worden straks hoorcolleges gegeven, er komen 3 werkgroepzalen en een bronnenzaal, waar met de collectie wordt gewerkt tijdens de lessen. Op de begane grond wordt een onderwijszaal gemaakt die het midden houdt tussen studieruimte en onderwijsruimte, te boeken door docenten en studenten.

De kelderverdieping met studiezaal. Beeld: MVSA Architects

Entree met rechts de informatiebalie. Beeld: MVSA Architects

Kleurgebruik refererend aan het verleden. Beeld: MVSA Architects

Studeren tussen de boeken. Beeld: MVSA Architects

Definitief ontwerp interieur nieuwe UB

De studieruimte op de bovenste verdieping van de nieuwbouw. Beeld: MVSA Architects

Fijne verblijfsplek

Op de vraag wat het ontwerp typeert, antwoordt interieurarchitect Maarten Schumacher van MVSA Architects: ‘De karakteristieke, historische en monumentale kenmerken van het gebouw zullen behouden blijven. Het interieur zal hier een verlengstuk zijn, waarbij functionaliteit, comfort en kleur toegevoegd worden. Comfortabele studieplekken, inspirerende samenwerkruimtes en uitnodigende ontmoetingsplekken; het is fijn om er te verblijven.’

Vragen? Meer informatie

Ben je student of medewerker en heb je vragen, tips of wil je nog op een of andere manier meedenken? Stuur dan een mail naar communicatie-bibliotheek@uva.nl.

Meer informatie over de nieuwe Bibliotheek op het Binnengasthuisterrein vind je op de campussite bij het onderdeel Universiteitsbibliotheek.

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA