EN uva.nl

Onlangs besteedde de Volkskrant in een artikel aandacht aan malafide uitgevers die mogelijkheden voor open access publicatie aanbieden. Deze uitgevers vragen open access vergoedingen zonder hiervoor redactionele diensten en peer review te organiseren.

Dit misbruik wordt wel ‘predatory open access’ genoemd. je herkent deze uitgevers vaak aan agressieve marketing en spam-mails.

Wat kun je doen om betrouwbare uitgevers te herkennen?

• Zijn de artikelen uit het tijdschrift terug te vinden in een betrouwbare database (Web of Science, Scopus), Directory of Open Access Journals, of een database voor je eigen vakgebied?
  • Biedt de uitgever heldere informatie over peer review en de kosten voor open access?
  • Is de uitgever aangesloten bij OASPA (Open Access Scholarly Publishers Association)? Deze uitgevers hebben zich gebonden aan een gedragscode die regels omvat voor de kwaliteitsgarantie van de tijdschriften.
  • Think. Check. Submit.  Deze website biedt geen lijsten aan, maar helpt onderzoekers om kwalitatief hoogwaardige tijdschriften te identificeren.
  • Tien tips om malafide tijdschriften (en conferenties) te herkennen.

Zie ook de tips bij RUG, Radboud Universiteit en Erasmus Universiteit.

Vragen?
Bij twijfel of vragen, stel ze aan openaccess@uva.nl

Volkskrant artikel