Zoeken in CatalogusPlus

Studenten denken mee over ontwerp studieplaatsen nieuwe UB

15 februari 2018

Boeken, afzondering, planten, uitzicht, licht en ruimtelijk. Dat zijn de meest genoemde termen bij de favoriete sfeerbeelden van studieplekken uit de ‘Study Places Tinder' enquête van de Bibliotheek voor de nieuwe UB. De architect gebruikte de resultaten uit de enquête voor zijn eerste schetsen voor de studieruimtes. En legde die weer voor aan studenten.

Tot en met de zomer wordt door MVSA Architects gewerkt aan het definitief ontwerp van het interieur van de nieuwe Universiteitsbibliotheek, die in 2021 zal openen. In de panden BG13/14 op het Binnengasthuisterrein in het Universiteitskwartier zullen de studieplekken een belangrijk onderdeel van de nieuwe UB uitmaken. Studenten worden daarom zoveel mogelijk betrokken bij het hele ontwerpproces. Zo is MVSA Architects in 2015 geselecteerd op onder andere hun aansluiting op het Visueel Programma van Eisen, opgesteld door studenten.

Resultaten enquête studieplekken

Gedurende de eerste drie weken van januari 2018 hebben studenten input gegeven voor het interieurontwerp van de studieruimtes door MVSA Architects, door deel te nemen aan de 'Study Places Tinder' enquête. De enquête toonde afbeeldingen van sfeerbeelden van studieplaatsen, die studenten moesten categoriseren als 'leuk' of 'niet leuk', voorzien van motivatie. 363 studenten vulden de enquête in en maakten met hun deelname ook kans op een iPad.

winnaar enquete studieplekken

Masterstudente Kimberly Vuurboom (rechts) neemt blij de iPad in ontvangst van Marloes van Wagtendonk, projectleider nieuwe UB bij de Bibliotheek

Studente Kimberly Vuurboom vulde de enquête ook in en was de gelukkige winnares van de iPad. Ze zal zelf al afgestudeerd zijn als de nieuwe UB in 2021 opent, maar gaf wel aan als masterstudent ‘ervaringsdeskundige’ op het gebied van studieplekken te zijn en vond het erg leuk dat ze haar mening kon geven.

Variatie aan studieplekken

Studenten waren vooral gecharmeerd van boeken en planten in de ruimtes, studieplekken aan de raamzijde, liefst met uitzicht en afgezonderde rustige plekken. Ronde tafels, donkere ruimtes en te volle zalen vielen minder in de smaak. Opvallend was dat ‘sociale controle’ als belangrijk element voor de kwaliteit van een studieplek uit de enquête kwam. Een groot deel studenten vindt het motiverend om anderen te zien studeren, daardoor doen ze zelf ook beter hun best. In de enquête is een grote variatie aan type plekken voorgelegd, en er kwam duidelijk naar voren dat er behoefte is aan een grote diversiteit aan plekken, omdat voorkeuren in grote mate uiteen liepen. Waar de ene student het liefst afgezonderd in een studiecel geconcentreerd werkt, kiest de andere voor een plekje op een relaxte stoel naast een medestudent. De bibliotheek wil straks alle studenten zo goed mogelijk bedienen en kiest daarom voor een gevarieerd aanbod.

studiezaal samenwerken

De samenwerkzaal van de UB

Eerste schetsen architect voorgelegd aan studenten

MVSA Architects heeft de input uit de enquête in het onderstaande schetsontwerp verwerkt en woensdag 31 januari jl. gepresenteerd aan de studenten. Bij het voorleggen van deze schetsen kwam wederom waardevolle feedback: studenten waren enthousiast over de lichte ruimtes, grote zalen met daarin ook kleinere eenheden en de variatie aan soorten studieplekken. Het voorstel om verhoogde krukken aan de raamzijde te plaatsen stuitte op tegenstand. Studenten prefereren daar een stoel met een goede rugleuning, geschikt voor de langere, geconcentreerde studiemomenten. Daarnaast werd geopperd om eerder langere tafels dan korte tafels voor geconcentreerd studeren te gebruiken, omdat bij het gebruik van langere tafels  de kans dat mensen onderling gaan praten minder groot is. MVSA Architects gaat verder aan de slag met de feedback. Eind van de zomer wordt het definitieve interieurontwerp afgerond en gepresenteerd.

Ontwikkelingen nieuwe UB volgen of meedenken?

Meer informatie over het bouwproces van de nieuwe UB vind je op de campussite.

Heb je vragen, suggesties of wil je betrokken worden en meedenken over het ontwerp van de nieuwe UB? Geef dan jouw e-mailadres door aan Marloes van Wagtendonk, projectleider nieuwe UB, Bibliotheek.

• mw. M. (Marloes) van Wagtendonk MSc

Projectleider nieuwe UB