Zoeken in CatalogusPlus

Scriptiedag Theaterwetenschap 9 februari

'Crowd-cataloguing' in het Universiteitstheater

15 februari 2018

Ruim 250 oude scripties van Theaterwetenschap zijn op 9 februari door studenten en docenten gecatalogiseerd op de allereerste Scriptiedag.

Onlangs werden op de UB Singel 24 dozen met honderden oude scripties van Theaterwetenschap aangetroffen bij het ontruimen van een magazijn. Het Instituut Theaterwetenschap stamt uit 1964, maar alleen de scripties van de laatste vijf jaar zijn in Scripties Online te vinden. De vakgroep en de Bibliotheek traden in overleg en spraken af dat ook de oude scripties zouden worden opgenomen in de collectie.

Wel moest wat selectie worden toegepast: alleen de doctoraal- en masterscripties kwamen in aanmerking voor opname. Ook spraken de partijen af dat de studenten en docenten mee zouden werken aan de invoer, bij wijze van ‘crowd-cataloguing’. De allereerste Scriptiedag was een feit.

Bijdrage aan nalatenschap

Op 9 februari kwamen ca. 20 theaterstudenten en -medewerkers bij elkaar in het Universiteitstheater om 250 scripties te catalogiseren onder leiding van UB-ers Wilma Goossen en Thomas Hazewinkel. Van de medewerkers van Theaterwetenschap droegen Sruti Bala, Rob van de Zalm en Veronika Zangl bij aan de nalatenschap van het vak. Voor een groep studenten, die net met hun scriptie zijn gestart, was het een mooie gelegenheid om inspiratie op te doen en om te ontdekken wat binnen theaterwetenschap zoal de zwaartepunten zijn geweest. Lag de nadruk in de jaren ’60 vooral op dramaturgie (vanuit lezen van teksten een voorstelling bouwen), later is het verbreed tot o.a. empirisch receptieonderzoek met huidmeters, spektakelstudie en theater als ‘cultureel systeem’.

Regels

Het was voor de prille catalografen even wennen aan de regels: ‘Moet je nu bij auteur Van de Berg komma A. invullen of Berg komma A van de?’, vroeg iemand. Ook de verplichte interpunctie (spatie dubbele punt spatie) tussen titel en ondertitel stuitte op wat onbegrip. Korte pauzepresentaties over onderzoeksgeschiedenis, Scripties Online en argumenteren zetten de geest op een andere manier aan het werk.

Oogst

Aan het eind van de dag werd de oogst bekeken, waaronder scripties van later beroemd geworden dramaturgen Janine Brogt en Berthe Spoelstra.
De scripties worden straks in het Boekendepot (IWO) geplaatst en zijn voor elke geïnteresseerde via de catalogus opvraagbaar.

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA