Zoeken in CatalogusPlus

Geen overeenkomst met Oxford University Press

Nieuwe artikelen ontoegankelijk

2 mei 2017

De Nederlandse universiteiten en Oxford University Press (OUP) hebben geen nieuwe overeenkomst bereikt over de toegang tot wetenschappelijke tijdschriften.

Naar verwachting per 31 mei 2017 zullen UvA-medewerkers en –studenten daarom niet meer op de gebruikelijke manier (bv. CatalogusPlus of de tijdschriftenlijst) toegang krijgen tot de artikelen in ca. 350 digitale tijdschriften van deze uitgever die na 2016 gepubliceerd zijn. Het publiceren kan wel doorgaan.

Om aan recente artikelen te komen zijn er alternatieven. UvA-medewerkers kunnen:

• hun internationale netwerk gebruiken om pdf’s van deze artikelen op te vragen, bijvoorbeeld via ResearchGate, Academia.edu of Mendeley. Houd hierbij rekening met de copyrightregels die deze netwerken hanteren.
  • het artikel opvragen bij één van de auteurs of een buitenlandse collega. Dit is auteursrechtelijk toegestaan als fair use.

UvA-studenten en –medewerkers kunnen:

• via Google Scholar vaak de auteursversie (laatste versie van een artikel voordat het gepubliceerd wordt in een tijdschrift) vinden, indien deze in een open access bron is gepubliceerd.
  • via diverse tools, zoals Unpaywall, DOI en Open Access button, openbare versies van artikelen uit OUP tijdschriften opzoeken.

Achtergrond

Voor de VSNU was het uitgangspunt in de onderhandelingen de transitie naar open access: vrij toegankelijke artikelen, zonder dat wetenschappers daarvoor dubbel betalen. Oxford University Press heeft een voorstel aan de Nederlandse universiteiten gedaan, waarin geen aanbod zat voor betaalbare open access. Daar konden de universiteiten niet mee akkoord gaan.

Uitgevers en platforms waarmee wél een deal is gesloten rond open access

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA