EN uva.nl

In steeds meer tijdschriften van grote uitgeverijen kunnen onderzoekers zonder aanvullende kosten open access publiceren. Publicaties vrij beschikbaar maken en een groot bereik geven wordt daarmee steeds eenvoudiger. ‘Open up to open access’ luidt dan ook de slogan van een landelijke campagne die de VSNU vandaag start.

De afgelopen twee jaar hebben universiteiten in Nederland met onder andere de uitgevers Springer, Wiley en Elsevier afspraken gemaakt over de bekostiging van open access publiceren. Onlangs nog zijn er deals gesloten met Taylor & Francis, American Chemical Society, Brill, Lippincott en Thieme.

Inmiddels vallen meer dan 8.000 tijdschriften onder deze ‘big deals’. Daarnaast zijn er andere tijdschriften en universitaire repositories (zoals UvA-DARE) waarin in open access gepubliceerd kan worden, zonder aanvullende kosten. Eenvoudig open access publiceren in je favoriete tijdschrift is daarmee in veel gevallen mogelijk geworden.

Voordelen

Door in open access te publiceren stimuleer je hergebruik van kennis, zowel in de wetenschap als in onderwijs, gezondheidszorg, openbaar bestuur en andere beroepsgroepen. Tevens krijgen burgers dankzij open access kosteloos toegang tot kwalitatief hoogwaardige informatie en worden zij niet met betaalmuren geconfronteerd.

Meer weten

Meer weten over de mogelijkheden van open access publiceren of hulp bij open access publicatie?

Mail naar het open access team van de Universiteitsbibliotheek