Bibliotheek

Zoeken in CatalogusPlus

Beeldmateriaal publieke omroep online toegankelijk

Academia - Beeld en Geluid

21 februari 2017

De database Academia van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is sinds januari 2017 gratis toegankelijk voor het hoger onderwijs. Het bestand bevat tienduizenden uren aan streaming content zoals journaals, documentaires en reportages van de Nederlandse publieke omroep. Academia wordt aangevuld met recent materiaal en, bij oudere programma’s, op voorstel van gebruikers.

Over een waaier van maatschappelijke, politieke en historische onderwerpen (de Brexit, gender of de annexatie van de Krim) is materiaal opgenomen. Bij het zoeken worden de doorgaans uitgebreide beschrijvingen van de programma’s gebruikt. De betekenisvolle begrippen in deze beschrijvingen maken het mogelijk om ook op specifieke onderwerpen (shellshock, agressief gedrag) of namen (Dick Swaab, Bijlmermeer) fragmenten te vinden.

De inhoud van Academia is binnen het onderwijs in te zetten voor opdrachten, analyses, werkstukken en presentaties. Docenten en studenten kunnen links naar uitzendingen of fragmenten opnemen in hun presentaties of hun digitale leeromgeving. Onder “Mijn werkplek“ (inloggen via SURF met UvAnetID) kunnen gebruikers beeldmateriaal klaarzetten, snijden of monteren en thematische dossiers samenstellen.

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA