Zoeken in CatalogusPlus

Pure is klaar voor gebruik

Vervanger van Metis als onderzoeksregistratiesysteem

6 december 2016

Pure vervangt bij de Universiteit van Amsterdam het oude (Personal) Metis als systeem voor het registreren van onderzoek en publicaties.

Iedereen die bij de UvA met onderzoek te maken heeft, zal met Pure in aanraking komen: de onderzoekers zelf, maar ook medewerkers van secretariaten en beleidsafdelingen.

Zoals op dit ogenblik de gegevens over onderzoekspublicaties vanuit Metis naar UvA-DARE en daarmee ook naar Google Scholar worden gestuurd, zo fungeert straks Pure als een bron voor zowel UvA-DARE als Google Scholar.

Voordelen

Pure leest automatisch publicaties in vanuit een aantal databases, zoals Scopus. Dat wil zeggen dat die gegevens niet meer hoeven worden ingetypt. Voor publiceren in open access is alle ruimte. Ook wordt het makkelijk voor onderzoekers om zich zowel intern als extern te profileren, bijvoorbeeld door een CV te genereren. Je kunt met Pure publicaties uploaden naar externe platforms zoals Academia en Researchgate.

Ondersteuning

Het nieuwe systeem is veel gebruiksvriendelijker dan Metis. In de interface van Pure is een goede 'Help and support'-functie opgenomen met een handleiding en screencasts. Vragen kunnen ook altijd via e-mail naar pure@uva.nl

Pure elders

Inmiddels wordt Pure al bij meer dan 150 instellingen wereldwijd gebruikt, in Nederland o.a. bij de universiteiten van Utrecht, Groningen, TU Eindhoven, en bij de KNAW. Bij de HvA is het nieuwe systeem sinds 2 november al beschikbaar. Ook AMC, VU en VUmc gaan binnenkort over.

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA