EN uva.nl

Onderhandelingen tussen Nederlandse universitaire bibliotheken / SURF en vier kleinere uitgeverijen hebben tot overeenkomsten geleid over open access.

In de afgelopen 12 maanden waren via de VSNU al akkoorden met grotere uitgeverijen bereikt: Elsevier, Springer en Wiley. Nu zijn bibliotheken het ook eens geworden met Sage, Karger, Emerald en De Gruyter.

Sage

In 150 tijdschriften van Sage kunnen corresponderende UvA-auteurs zonder kosten open access publiceren in 2016. Daarnaast kunnen ze voor de gereduceerde prijs van 260 euro in andere hybride tijdschriften van Sage publiceren.

Karger

Met Karger is de afspraak dat corresponderende UvA-auteurs in 2016 zonder kosten in alle tijdschriften open access kunnen publiceren. Opvallend is dat de overeenkomst ook geldt voor de volledige open access journals. Zie de voorwaarden.

De Gruyter

Bij uitgeverij Walter de Gruyter kunnen corresponderende UvA-auteurs zonder kosten open access publiceren in de tijdschriften waarop de UvA een abonnement heeft.

Emerald

Door Emerald worden in 2016 onder de Nederlandse Universiteiten in totaal 15 vouchers uitgedeeld om open access te kunnen publiceren. Deze vouchers kunnen zolang de voorraad strekt bij acceptatie door de corresponderende auteur van de UvA worden aangevraagd bij de bibliotheek. Tot nu toe is één voucher vergeven.

Zie het actuele overzicht van alle tijdschrifttitels van de Nederlandse bibliotheken met open access korting.

NB Overal waar UvA-auteur staat, worden ook de onderzoekers van het AMC bedoeld.

Contact

Wie gebruik wil maken van een van deze regelingen en daar vragen over heeft, kan contact opnemen met openaccess@uva.nl.