Bibliotheek

Zoeken in CatalogusPlus

Bibliotheekcollectie Nieuwgrieks en Byzantinologie in de schijnwerpers

Griekse president bezoekt UvA

13 juli 2016

Tijdens een officieel tweedaags bezoek aan Nederland heeft de president van Griekenland, Prokopis Pavlopoulos, op 5 juli een ochtend uitgetrokken om de opleiding Nieuwgrieks aan de UvA, een unicum in de Benelux, te bezoeken. De bibliotheekcollectie Nieuwgrieks en Byzantinologie, eveneens de belangrijkste op dit vakgebied in de Benelux, nam bij dit bezoek een prominente plaats in.

Enkele topstukken van de collectie zijn overgebracht naar de VOC-zaal van het Bushuis/Oost-Indisch Huis, waar de ontvangst van de president en zijn gevolg plaatsvond. Conservator Astrid Balsem, bijgestaan door informatiespecialist Ewa Zakrzewska, toonde de gasten een geïllustreerd Byzantijns handschrift, De orakels van de zeer wijze keizer Leo, dat zich sinds het begin van de zeventiende eeuw in de collecties bevindt en dat al in 1627 in een Nederlandse vertaling in Amsterdam is uitgegeven.

Arnold van Gemert, emeritus hoogleraar Nieuwgrieks, presenteerde de correspondentie van de Griekse linguïst en letterkundige Adamantios Koraïs die zijn formatieve jaren, 1772-1779, in Amsterdam heeft doorgebracht.

In haar toespraak benadrukte het hoofd van de opleiding, Tatiana Markaki, hoe nauw verweven de collectie is met het onderwijs en het onderzoek op het vakgebied. Daarmee verwees ze naar twee pijlers van het bibliotheekbeleid. De derde pijler, valorisatie, heeft bij dit evenement ook zijn nut bewezen: de president was zo onder de indruk van onze activiteiten en presentaties dat hij nog diezelfde week het bestuur van de Stavros Niarchos Stichting wist te overreden om een bijzondere leerstoel Culture of Modern Greece and Cyprus voor de UvA te financieren. 

 

Pavlopoulus bekijkt manuscript Bijzondere Collecties UvA

President Pavlopoulos en zijn vrouw bekijken de manuscripten. Links staat emeritus hoogleraar Nieuwgrieks, prof. dr. Arnold van Gemert. Rechts staan conservator Bijzondere Collecties, drs. Astrid Balsem, en rector magnificus, dr. Karen Maex.

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA