EN uva.nl

Vanaf eind 2016 biedt de Bibliotheek onderzoekers van UvA/HvA een centrale research data management (RDM) dienst waarmee zij data veilig kunnen opslaan, delen en publiceren. Deze zomer start het inrichten van het RDM-systeem naar de wensen en eisen van UvA/HvA.

Keuze voor Figshare

Na een aanbesteding is gekozen voor de Engelse leverancier Figshare. Dit bedrijf werkt al voor diverse universiteiten wereldwijd. Met het oog op een goede aansluiting bij de onderzoekspraktijk waren onderzoekers van UvA/HvA via een klankbordgroep bij de selectie en gebruiksvriendelijkheidstesten betrokken.

Deze zomer start het inrichten van Figshare for Institutions voor gebruik door UvA- en HvA-onderzoekers, volgens de eisen en wensen zoals geformuleerd door het RDM-projectteam. Dit doet de Bibliotheek samen met ICT Services en in nauw overleg met vertegenwoordigers van de UvA- en HvA-faculteiten.

Voldoen aan steeds strengere RDM-eisen

Met deze dienst biedt de Bibliotheek straks een gebruiksvriendelijke basisvoorziening waarmee onderzoekers eenvoudig de UvA/HvA-richtlijnen voor research data management kunnen volgen. De dienst maakt het ook gemakkelijker om aan de steeds strenger wordende eisen van uitgevers en subsidieverstrekkers als de EU en NWO te voldoen.

Onderzoekers kunnen hun data in het systeem veilig opslaan en gecontroleerd delen. Daarnaast is het mogelijk data te publiceren, tijdens en na afloop van het onderzoek, met een persistent identifier (unieke codering); alsook om te archiveren.

Maria Heijne, directeur Bibliotheek UvA/HvA:

“Als Bibliotheek ondersteunen wij – samen met ICT Services, Academische Zaken en O2 – onze onderzoekers bij het beheren, delen en (her)gebruiken van hun onderzoeksdata. Wij geven advies en trainingen over het omgaan met data management, maar bieden ook praktische ondersteuning in de uitvoering. Met de keuze voor Figshare biedt de de Bibliotheek de UvA/HvA onderzoekers een omgeving waarin zij hun data kunnen beheren en delen op een manier die optimaal aansluit bij hun manier van werken.”

Systeemkoppelingen voor efficiency

Ook komt er in 2017 een koppeling met PURE - de opvolger van Metis -, zodat datasets, naast boeken en artikelen, als onderzoeksresultaten geregistreerd kunnen worden. En er wordt gewerkt aan een koppeling met veelgebruikte software voor onderzoekomgevingen. Dan is dubbel invoeren niet meer nodig.