Bibliotheek

Zoeken in CatalogusPlus

LCC

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de invoering van Library of Congress Classification (LCC) bij de bibliotheek Geesteswetenschappen.

Start omnummering LCC

Maria Heijne (directeur Bibliotheek) plakt het eerste LCC-rugetiket, 6 juni 2016

De bibliotheek Geesteswetenschappen stapt over op een nieuw plaatsingssysteem

Eind april 2016 is de bibliotheek Geesteswetenschappen gestart met het omnummeren van haar collecties op de locaties P.C. Hoofthuis en UB Singel. Alle boeken en tijdschriften worden van een nieuw etiket voorzien en zullen voortaan geplaatst worden volgens het plaatsingssysteem van de Library of Congress, de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten. Naar verwachting zal het omnummeren duren tot en met de zomer van 2017.

Waarom stapt de bibliotheek over op een nieuw systeem?

Op dit moment zijn de boeken onderverdeeld in 34 subcollecties die elk weer een eigen indeling kennen. Dit maakt het vooral voor nieuwe medewerkers en studenten lastig om snel een boek te vinden. Met de introductie van één systeem zal het in veel gevallen makkelijker worden om je weg in de collectie van de bibliotheek Geesteswetenschappen te vinden.

Waarom is gekozen voor het systeem van de Library of Congress?

De Library of Congress Classification (kortweg LCC) is behalve bij de Library of Congress ook in gebruik bij een groot aantal wetenschappelijke bibliotheken in de wereld. Omdat het systeem zo algemeen gebruikt wordt, zijn veel nieuwe boeken al voorzien van een LCC code. In dat geval hoeft de bibliotheekmedewerker de code niet meer toe te kennen en komt het boek sneller beschikbaar voor de klant.

Hoe zit het systeem van de Library of Congress in elkaar?

De indeling van de LCC bestaat uit 21 hoofdrubrieken met nadere onderverdelingen. Op de website van de LCC is de indeling op hoofdlijnen terug te vinden.

Wat merk ik van de omnummering?

Omnummering van de boeken gebeurt zoveel mogelijk per collectie op volgorde van de oude nummering, maar soms zullen -vanwege de logistiek- ook verschillende collecties tegelijkertijd worden aangepakt. De omgenummerde boeken worden eerst verplaatst naar een tijdelijke plek en komen later op een definitieve plaats in de kast. De bewegwijzering helpt u bij het vinden van een boek op de tijdelijke of de definitieve plaats.

Komen de boeken op een andere plaats te staan?

Ja, na de omnummering zal het boek op een andere plaats staan. De boeken worden herplaatst volgens het plaatsingssysteem van de LCC.

Plattegronden, kastaanduidingen en bordjes in de bibliotheek helpen u de verplaatste boeken te vinden.

Hoe lang is een boek niet beschikbaar?

De meeste boeken zijn na een of twee dagen weer beschikbaar. Sommige boeken kosten meer tijd. Heeft u een boek snel nodig en is het niet beschikbaar? Neem dan contact op met de baliemedewerker van de P.C.Hoofthuisbibliotheek of UB-GW-collecties.

Hoe vind ik een boek?

De online catalogus laat zien wanneer een boek omgenummerd is. Kunt u een boek niet vinden? Informeer bij de balie waar het boek zich bevindt en wanneer het weer beschikbaar is.

Meer informatie?

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA

23 juni 2017